Sernik z miodem, cynamonem i prażonymi migdałami

Sernik to ciasto, które w naszym domu znika w okamgnieniu. Największym fanem jest nasz pięciolatek, żadne inne ciacho może dla niego nie istnieć. Dlatego też najczęściej piekę serniki. Dzisiaj zapraszam Was na kolejny, pyszny, kremowy, pachnący świętami, choć do świąt jeszcze daleko ;)

spód
200 g herbatników petit
70 g roztopionego masła
1/2 łyżeczka przyprawy do piernika

Herbatniki blendujemy na piasek, dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy do konsystencji mokrego piasku. Tortownicę 21 cm / spód / wykładamy papierem do pieczenia, na którym rozkładamy ciasteczkową masę. Dociskamy i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

masa serowa
500 g twarogu z wiaderka / użyłam Pilos z lidla /
3 jajka
200 g miodu płynnego
125 ml śmietanki 30 %
3 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
W misie umieszczamy ser, który miksujemy na małych obrotach, następnie dodajemy po jednym jajku i ponownie mieszamy do połączenia. Kolejny krok to dodanie miodu i ponowne zmiksowanie. Za każdym razem bardzo krótko tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy śmietankę, miksujemy i przesianą mąkę z cynamonem. Miksujemy, otrzymaną masę wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w nagrzanym piekarniku / 150 stopni, góra/dół / przez 80 minut, jeżeli góra sernika będzie się szybko rumienić, przykrywamy folią aluminiową. Po upieczeniu zostawiamy w uchylonym piekarniku na 60 minut. Po całkowitym wystudzeniu umieszczamy w lodówce na noc.

polewa
70 g gorzkiej czekolady
70 g śmietanki 30 %
3 łyżki płatków migdałowych
Płatki prażymy na suchej patelni do lekkiego zrumienienia. Studzimy. W rondlu doprowadzamy śmietankę do wrzenia, odstawiamy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania gładkiej masy. Lekko studzimy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy sernik. Posypujemy przygotowanymi migdałami i ponownie przygotowaną czekolada. Smacznego


Print Friendly

Jedna myśl nt. „Sernik z miodem, cynamonem i prażonymi migdałami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>