Żołądki z indyka w sosie pomidorowym

Och, co za pyszne danie ! Uwielbiam żołądki drobiowe, te z indyka są najlepsze. Krupnik na takich żołądkach to po prostu poezja. Ja mam dla Was dzisiaj żołądki w sosie pomidorowym. Cudowne połączenie marchewki, przecieru pomidorowego i tymianku. Przepycha ;)


1kg żołądków z indyka
2 łyżki masła
2 cebule
1 marchewki
500 ml przecieru pomidorowego
listki świeżego tymianku / z 4 gałązek /
sól
pieprz
1/2 łyżki czerwonej słodkiej papryki
Żołądki oczyszczamy. Do dużego garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, wkładamy żołądki i gotujemy około 5 minut. Wyjmujemy na sito, studzimy. Przestudzone kroimy w średniej grubości plastry. Na patelni rozgrzewamy masło, na skwierczący tłuszcz dodajemy żołądki i delikatnie przesmażamy, przekładamy do garnka. Na patelnię po smażeniu wrzucamy obraną i pokrojoną w plastry marchew,smażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając, po 10 minutach dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Całość oprószamy słodką papryką i smażymy do zeszklenia cebuli. Dodajemy do żołądków, wlewamy przecier, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy listki tymianku. Uzupełniamy wodą do wysokości mięsa. Dusimy do miękkości mięsa. Danie idealne do makaronów.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>