Pulpety z indyka w sosie kurkowym

Wieczorową porą mam dla Was pyszny przepis na rewelacyjne pulpety w sosie kurkowym. Akurat mamy sezon na kurki więc korzystajmy ile się da :) Gdybyście jednak chcieli kurki zamrozić na zimowe zapasy, nie zapomnijcie o blanszowaniu, w przeciwnym razie będą gorzkie.

1 kg mięsa mielonego z indyka
3 cebula
1 jajko
sól
pieprz
1/4 szkl. wody gazowanej
4 łyżki bułki tartej
mąka do obtoczenia
400 g kurek
olej lub masło klarowane do smażenia
3 łyżki śmietany 30 %
Kurki oczyszczamy, większe grzyby dzielimy, mniejsze zostawiamy w całości. Jedną cebulę siekamy w drobną kostkę, dodajemy do mięsa. Następnie dokładamy jajko, bułkę, dolewamy wodę, doprawiamy. Całość wyrabiamy, odstawiamy do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie zwilżonymi dłońmi formujemy średniej wielkości pulpety, które obtaczamy w mące. Pulpety gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 15 minut. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, na który kładziemy oczyszczone kurki i cebulę pokrojoną w piórka. Całość dusimy około 20 minut. Następnie przekładamy do pulpetów. Całość zalewamy wodą lub bulionem warzywnym, do przykrycia. Dusimy około 30 minut, dolewamy śmietanę i zagęszczamy mąką pszenną / ale bardzo delikatnie / Smacznego.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>