Kurczak nadziewany kaszą gryczaną i pieczarkami

W miniony weekend mieliśmy ochotę na pieczonego kurczaka, postanowiłam nafaszerować go kaszą gryczaną i pieczarkami. Nie dość, że wyszło super, to jeszcze nie trzeba było ziemniaków gotować :)


1 kurczak
100g ugotowanej kaszy gryczanej
500g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
1 jajko
2 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku
1 łyżka oregano
2 łyżki pieprzu ziołowego
sól
Zioła mieszamy razem z pieprzem. Kurczaka myjemy, odstawiamy. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, smażymy na maśle, kiedy puszczą wodę dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i wszystko razem przesmażamy. Do miski wsypujemy kaszę, dodajemy pieczarki z cebulą, doprawiamy solą i pierzem.

Wbijamy jedno jajko i wyrabiamy farsz. Kurczaka solimy, na zewnątrz i wewnątrz. Jedną stronę zaszywamy, następnie faszerujemy kurczaka i również zaszywamy lub spinamy szpilkami / specjalnymi / lub wykałaczkami. Całego kurczaka nacieramy przygotowanymi ziołami i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie pieczemy kurczaka w temperaturze 200 stopni, czas pieczenia zależy od wagi kurczaka. 1 kg – 1 godzina. Od czasu do czasu polewamy kurczaka wytopionym tłuszczem. Jeżeli tłuszczu jest za dużo, to trzeba go zlać. Do tego jakaś sałatka i mamy obiad gotowy.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>