Zupa cytrynowa

Dość długo za mną chodziła zupa cytrynowa. I w końcu przyszedł ten moment. Sprawdziłam zapas cytryn ;) Akurat miałam cały gar super rosołu, odlałam litr. I zaczęłam działać. Niestety zupa nie trafiła w nasz gust, ale gdybyście chcieli spróbować, to podaje przepis.


1 litr rosołu lub bulionu
2 wyparzone cytryny
2 żółtka
100g ryżu
sól
pieprz
odrobina cukru
Ryż gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, w połowie gotowania odcedzamy i przelewamy wodą. Następnie dodajemy do gotującego bulion. Ścieramy skórkę z dwóch cytryn, jedną cytrynę kroimy w plasterki i dodajemy do zupy. Gotujemy około 10 minut. Do roztrzepanych żółtek powoli dodajemy trochę zupy, następnie wszystko przelewamy do garnka. Jeszcze chwilę podgrzewamy, nie gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotowe.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>