Tymiankowo – cytrynowy łosoś

Uwielbiam ryby, ale nie wszystkie. Mam swoje ulubione, do których zalicza się łosoś, pstrąg, sielawa czy dorsz atlantycki, są też takie, które jem tylko u mamy, taką rybą jest karp. Mama robi go w galarecie. Jest po prostu przepyszny, a co najważniejsze nie ma ości! Dzisiaj mam dla Was pysznego pieczonego łososia.

450g filtu z łososia
4 gałązki tymianku
3 plasterki cytryny
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
Rybę płuczemy, osuszamy. Solimy, posypujemy pieprzem, następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Na wierzchu rozkładamy gałązki tymianku i plasterki cytryny. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na godzinę.

Sos
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki musztardy Dijon
0,5 łyżeczki miodu
1/2 ząbka czosnku / startego na tarce /
sól
pieprz
Z powyższych składników montujemy gładki sos.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy przygotowanego łososia / razem z folią / pieczemy 20 minut na środkowej półce. Podajemy z przygotowanym sosem. Smacznego.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>