Brownie

Dzisiaj cudowne ciasto w sam raz do kawy. Bardzo czekoladowe i wilgotne, rewelacyjne na zimno i przepyszne lekko ciepłe. To po prostu brownie :) Przepis znaleziony na stronie Ani Starmach.

100 ml wody
280 g masła
250 g gorzkiej czekolady
230 g cukru
80 g mąki pszennej
3 jajka
szczypta soli
1 garść posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka cukru z wanilią
Do garnuszka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i cukier z wanilią. Doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy gaz i dodajemy połamaną czekoladę i masło. Mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy, tak żeby była lekko ciepła. Jajka miksujemy ze szczyptą soli, dodajemy mąkę. Do tak przygotowanej masy powoli wlewamy czekoladę, cały czas miksujemy. Dodajemy orzechy, delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę o wymiarach 24 x 24 wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto i pieczemy 25 minut. Palce lizać.


Print Friendly

2 myśli nt. „Brownie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>