Jajka faszerowne szpinakiem

Już niedługo Wielkanoc, czas pomyśleć co postawimy na stole. U nas na pewno będą faszerowane jajka, podsmażane na maśle, te po prostu uwielbiamy. Zawsze na Wielkanoc robię paletę, czyli 30 to w sumie 60 połówek i uwierzcie, że znikają w ekspresowym tempie. A w tym roku zagoszczą również jajka z farszem szpinakowym.

farsz
250g świeżego szpinaku / lub mrożony /
5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
5 jajek ugotowanych na twardo
4-5 łyżeczek kremowego serka kanapkowego
sól
pieprz
1 łyżka masła
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy szpinak i smażymy do momentu zmniejszenia objętości i odparowania wody. Następnie dodajemy czosnek, sól i pieprz. Wszystko razem przesmażamy, zestawiamy z ognia i studzimy i siekamy, jeżeli użyliśmy świeżego szpinaku. Ugotowane jajka przecinamy wzdłuż na dwie połówki, wyjmujemy żółtka i mieszamy ze szpinakiem, dodajemy po łyżeczce kremowego serka, mieszamy do połączenia. Doprawiamy solą i pieprze. Formujemy małe kulki i wkładamy w miejsce po żółtku. Dekorujemy kleksem śmietany, jogurtu lub serka.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>