Duszona cykoria

Mam dzisiaj dla Was idealny dodatek do obiadu, zamiast surówki czy sałatki. Duszona cykoria oczywiście pod warunkiem, że ktoś lubi cykorię.


2 cykorie
1 łyżka masła
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
70ml wody
Cykorię płuczemy, usuwamy uszkodzone liście. Przekrawamy na pół i usuwamy niewielki kaczan. Resztę kroimy w odcinki około 1 cm szerokości. Rozdrabniamy palcami. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cykorię, delikatnie podsmażamy. Następnie dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny i wodę. Przykręcamy gaz na minimum, przykrywamy i dusimy około 8 minut. Po tym czasie dodajemy miód, uzupełniamy odrobiną wody. Dusimy jeszcze 3 minuty. Gotowe.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>