Ryż zapiekany z jabłkami

Dzisiaj zapraszam Was na deser z dawnych lat. Przez większość określany jako smak dzieciństwa. W sumie to może być pełnowartościowe śniadanie, czyż nie ?


2,5 szkl. mleka
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
szczypta soli
kilka kropel aromatu waniliowego
200g ryżu
3 duże jabłka
cynamon
2 łyżki cukru
Do garnka wlewamy mleko dodajemy masło, sól, cukier i aromat. Na wrzące mleko wsypujemy przepłukany ryż i gotujemy do miękkości. Wyłączamy gaz i odstawiamy aby ryż pochłonął resztę mleka. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cukier i cynamon do smaku. Mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W tym czasie naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy połowę ryżu następnie rozkładamy jabłka i przykrywamy pozostałym ryżem. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Podajemy na ciepło, możemy wierzch posypać cynamonem lub polać śmietaną. Pyszota. Kto chętny ?

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>