Zupa na boczniakach

Zupa na boczniakach czyli oszukane flaki. Pyszna aromatyczna i ostra ! tak jak flaki tylko wkładka inna. Dla mnie bomba. Zresztą ja uwielbiam grzyby ….


5 skrzydełek z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
kawałek pora
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól
2 litry wody
250g boczniaków
1 cebula
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
odrobina ostrej papryki
1 łyżka majeranku
sól
pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 łyżka mąki pszennej
Skrzydełka myjemy, zalewamy wodą doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy szumowinę i przykręcamy gaz na średni. Dodajemy ziele, liście i warzywa, solimy i gotujemy około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso i warzywa. Boczniaki płuczemy kroimy w paski. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę. Dorzucamy do wywaru. Na tej samej patelni podsmażamy boczniaki i również dodajemy do wywaru. Na tarce o średnich oczkach ścieramy marchew, pietruszkę i selera, dokładamy do zupy. Doprawiamy paprykami, imbirem, gałką, majerankiem. Gotujemy około 15 minut. Na koniec na patelni rumienimy łyżkę mąki dodajemy olej szybko mieszamy i dolewamy trochę wywaru, mieszamy do uzyskania gładkiej emulsji, całość dodajemy do zupy. Jeszcze chwilę gotujemy. Gotowe. Podajemy z bułeczką ;)

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>