Sałatka z buraków i papryki w zalewie słodko – kwaśnej

W mojej spiżarni nie może zabraknąć ulubionej sałatki całej naszej rodziny. Zawsze robię większą ilość na wynos dla najbliższych :) I tura zrobiona. Wspaniały dodatek do obiadów. Koniecznie wypóbujcie.

3 kg buraków
800g papryki czerwonej/żółtej
800g cebuli

Zalewa
1,5 szkl. octu 10%
1,5 szkl. wody
1,5 szkl. oleju
1,5 szkl. cukru
1,5 łyżki soli
Buraki myjemy, nie obieramy. Gotujemy do miękkości. Letnie obieramy. Ścieramy na tarce na grubych oczkach.

Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę.

Do dużego garnka / powyżej 5 litrów /  wlewamy olej, ocet, wodę i wsypujemy cukier i sól. Doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej zalewy wsypujemy paprykę z cebulą i od momentu zagotowania, gotujemy około 5 – 8 minut. Po tym czasie dodajemy przygotowane buraki i wszystko razem gotujemy następne 5 minut / oczywiście od momentu wrzenia/ Przykręcamy ogień na minimalny, żeby tylko pyrkało i gotującą sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Nie ma potrzeby pasteryzacji.

Print Friendly

2 myśli nt. „Sałatka z buraków i papryki w zalewie słodko – kwaśnej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>