Sałatka warzywna w zalewie słodko – kwaśnej

Przeglądając strony kulinarne wpadła mi w oko sałatka wielowarzywna Kulinarnej Wioli. Jak wiecie uwielbiam cukinię a w składzie tejże sałatki jest jej większość więc postanowiłam ją poczynić. Cały sekret tkwi w zalewie a ta jest idealna. Jest słodko – kwaśna można powiedzieć, że nawet bardziej słodka niż kwaśna. Po prostu pycha.


1,5 kg cukinii / dałam 1 szt. żółtą, 1 szt. jasnozieloną, reszta ciemnozielona /
1/2 kg marchewki
2 czerwone papryki
3 cebule
Warzywa myjemy, marchew obieramy, cukinia ze skórką. Marchew i cukinie szatkujemy na plasterki. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski.

Zalewa
1 szkl. octu 10%
4,5 szkl. wody
1 szkl. cukru
6 ziaren ziela angielskiego
6 liści laurowych
1/2 łyżki soli
10 ziaren pieprzu czarnego
Wszystkie składniki umieszczamy w dużym garnku / około 6 litrowym / doprowadzamy do wrzenia i dodajemy przygotowane warzywa. Od chwili zagotowania gotujemy 15 minut.

Gorącą sałatkę nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Gotowe. Ile dobroci :) w sam raz na zimę.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>