Kapusta faszerowana

Dzisiaj w menu kapusta faszerowana czyli obiad na kilka dni ;) Jedni mówią gołąbki drudzy kapusta faszerowana. Ja jestem w tych drugich ;) Dla mnie gołąbki są zawsze z dodatkiem ryżu lub kaszy. Moja kapusta jest z samym mięsem, do tego sos pomidorowy i jest pysznie.


1 kapusta biała
1kg mięsa mielonego wieprzowina/wołowina
2 cebule
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
około 1/2 szkl. wody mineralnej
sól
pieprz
koncentrat pomidorowy
Do miski wkładamy mięso, pokrojoną w kostkę cebulę, jajko bułkę i dolewamy wodę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy mięso.
Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, wycinamy głąb. Do garnka wlewamy wodę ale w takiej ilości żeby nie wylała się po włożeniu kapusty. Wodę solimy, doprowadzamy do wrzenia i wkładamy główkę kapusty, od czasu do czasu ja obracamy. W ten sposób parzymy kapustę. Zdejmujemy po jednym liściu. Gdy mamy już przygotowane liście, ścianym zgrubienie, które znajduje się pośrodku każdego liścia. Rozkładamy liść i kładziemy łyżkę mięsa w miejscu w którym było zgrubienie. Zwijamy jak krokiety. Na dno garnka wlewamy łyżkę oleju, kładziemy najgorsze sparzone liście. Następnie zaczynamy układać zawiniętą kapustę.

W rondelku rozrabiamy wodę z koncentratem pomidorowym, doprawiamy do smaku i zalewamy kapustę. Całość przykrywamy liściem i dusimy do miękkości. Sos możemy zaprawić mąką. Najlepszy obiad pod słońcem.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>