Domowy cukier waniliowy

Dzisiaj cały dzień walczyłam z wiśniami, w efekcie będzie pyszna wiśnióweczka. W związku w tym jestem dzisiaj trochę spóźniona ;) We wczorajszym przepisie na racuchy wspomniałam o własnym cukrze waniliowym. Dzisiaj podam wam prosty przepis na jego wykonanie.


100g cukru
1,5 laski wanilii
Do słoika wsypujemy cukier. Laski wanilii nacinamy wzdłuż, wyjmujemy ziarenka i dodajemy do cukru. Pozostałe strąki kroimy na mniejsze kawałki i również mieszamy z cukrem. Zakręcamy słoik i odstawiamy na około 5 dni. Raz dziennie potrząsamy słoikiem. Po tym czasie cukier będzie pachniał prawdziwą wanilią. Ja część zostawiłam w słoiku a część zmieliłam na puder. Mam nadzieje, że wypróbujecie ten przepis. Miłego wieczoru wam życzę.

Print Friendly

2 myśli nt. „Domowy cukier waniliowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>