Smażone zielone szparagi

Sezon na szparagi trwa :) więc korzystajmy. Dzisiaj polecam smażone zielone szparagi. Dlaczego zielone ? po pierwsze nie trzeba ich obierać, po drugie są delikatniejsze, po prostu super. W sumie to ja nie wiem czy chodzi o szparagi czy o masło z czosnkiem ? Żartowałam ;)
DSC09606
szparagi zielone około 10 sztuk
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Na patelni rozgrzewamy masło, szparagi płuczemy, osuszamy i obcinamy zdrewniałe końcówki. Kładziemy na rozgrzane masło. Przykrywamy pokrywką i podduszamy około 3 minut na średnim ogniu. Po tym czasie, zdejmujemy pokrywkę, solimy, dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy około 3 minut. Jeżeli mam bardzo grube szparagi, wydłużamy czas duszenia i sprawdzamy miękkość. Muszą zachować jędroność. Na końcu doprawiamy do smaku. Smacznego

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>