Smażone polędwiczki z indyka

Ostatnio gościły na naszym stole polędwiczki z indyka. Najbardziej delikatne mięso drobiowe. Marynowane w musztardowo – miodowej zalewie. Przepyszne i bardzo soczyste. Polecam

DSC09101
3,4 szt. polędwiczki z indyka
2 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
10/15 listków bazylii
ryż pełnoziarnisty/długoziarnisty
2 łyżeczki oleju sezamowego

Wszystkie składniki  / miód, musztardę i cytrynę / wymieszać na jednolitą emulsje dodać listki bazylii. Polędwiczki umyć, oczyścić i nasmarować emulsją. Odstawić na około 3 godziny. Po tym czasie smażymy na średnim ogniu przez około 20 minut na ładny złoty kolor, często przewracając. Ryż gotujemy w/g instrukcji na opakowaniu, pod koniec gotowania dodajemy olej sezamowy. Smacznego :)

DSC09109

Print Friendly

7 myśli nt. „Smażone polędwiczki z indyka

  1. Wlasnie skonczylam smazenie poledwiczek miej wiecej wedle tego przepisu (nie mialam listkow bazyli, wiec uzylam ‚w proszku’). No i bez ryzu (warzywa z patelni). Dobra marynata. Bardzo smaczne to wyszlo

  2. Witam..przepis znakomity :)ale didalam to co mialam w lodowce tzn…zamiast ostrej musztardy dodalam francuska i bazylie mielona,a calosc usmazylam na grillu.Rodzina sie zachwycala :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>