Torcik rabarbarowy

Rabarbar, warzywo o bardzo charakterystycznym kwaskowo – cierpkim smaku. I właśnie rabarbar jest tematem przewodnim Ciasta na niedzielę.  Rabarbarowe wypieki. 

DSC09149

biszkopt
2 jajka
100g mąki pszennej
1/2 szkl. cukru
niecałe 1/4 proszku do pieczenia
Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy. Jajka z cukrem ubijamy do białości na parze, czyli w garnku gotujemy niedużą ilość wody i stawiamy na nim miskę z jajkami i cukrem, miksujemy. Zdejmujemy i jeszcze chwilę ubijamy. Teraz dodajemy przygotowaną mąkę, delikatnie mieszamy szpatułką. Pieczemy w tortownicy 17 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy 35 minut.

mus rabarbarowy
500g rabarbaru
1/2 szkl. cukru
1/4 szkl.wody
Rabarbar myjemy i obieramy z włókien. Jeżeli jest bardzo młody to nie trzeba go obierać. Przygotowany rabarbar kroimy na niewielkie odcinki zasypujemy cukrem dodajemy 1/4 szkl.wody i dusimy na bardzo małym ogniu przez około 15 minut. Blendujemy na mus.

bita śmietana
400ml śmietany 30 %
2 szt. śmietanfix
3 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z śmietanfixami.

Biszkopt tniemy na 3 blaty, smarujemy rabarbarowym musem i bitą śmietaną. I tak postępujemy z każdym kolejnym blatem. Nie ma potrzeby nasączania blatów, mus wystarczy. Dekoracja to wasza inwencja twórcza. Miłej niedzieli ;)
DSC09180

Za wspólną zabawę dziękuje
Dagmarze
Joasi
Marzenie
Gosi
Małgosi
Joannie
Agnieszce
Sylwi
Bożence
Agacie
Dorocie
Beacie
Lidii
Agacie
Magdzie
Magdzie
Iwonie
Iwonie
Edycie
Szóste Niebo

Print Friendly

12 myśli nt. „Torcik rabarbarowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>