Młoda kapusta

W końcu i nareszcie jest młoda kapusta ! Uwielbiam to mało powiedziane. Mogę jeść codziennie i to w niekontrolowanej ilości. Dobrego dnia :)

DSC08699-002
główka młodej kapusty
1 cebula
3/4 szkl. wody
pęczek koperku
300g słoninki
sól
pieprz
sok z cytryny
cukier
Kapustę obieramy z wierzchnich grubych liści. Przecinamy na dwie części i szatkujemy / niezbyt drobno / Wrzucamy do miski i płuczemy. Po wypłukaniu zlewamy wodę a kapustę zasypujemy łyżką soli. Mieszamy ręką i odstawiamy na około 30 minut. W tym czasie kapusta puści sok a wraz z nim straci możliwą goryczkę. W międzyczasie słoninkę kroimy w drobne kawałki i topimy do momentu powstania skawrek. Po upływie 30 minut kapustę lekko odciskamy z nadmiaru soku i odściniętą wkładamy do garnka. Cebulę kroimy w drobną kostkę i również dorzucamy do garnka. Dolewamy wodę i gotujemy na małym ogniu, w momencie kiedy kapusta zmniejszy swoją objętość dodajemy gotowe skawarki / same skawarki /mieszamy. Gotujemy do miękkości / jeszcze około 15 minut /. Pod koniec gotowania dodajemy poszatkowany koperek. Doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Możemy delikatnie zaprawić mąką ale …. Niebo w gębie :) Smacznego

Print Friendly

4 myśli nt. „Młoda kapusta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>