Duszona pręga wołowa

Pręga wołowa to najlepsze mięso jakie istnieje. Oczywiście moim skromnym zdaniem. Dobrze uduszona jest po prostu cudowna. To mięso, które potrzebuje tylko soli, pieprzu i cebuli. Nic więcej. Dlatego dzisiaj proponuje wam duszoną pręgę wołową. Możecie ją podać z kaszą, ryżem, kluskami kładzionym czy śląskimi a nawet z pajdą chleba. Palce lizać :)

DSC08831

1kg pręgi wołowej
3 cebule
sól
pieprz

Pręgę myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki gulaszowe. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni po smażeniu mięsa. Dokładamy do garnka z mięsem dolewamy wody na około 3/4 wysokości mięsa w garnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. Trwa to mniej więcej około 2 godzin. Podczas duszenia cebula się rozpadnie tworząc cudowny sos. U nas znika błyskawicznie :) Smacznego

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>