Biała kiełbasa zapiekana w sosie śmietanowo – chrzanowym

Lubicie białą kiełbasę ? Jak tak to dzisiaj w menu głównym Biała kiełbasa zapiekana z jajkiem w sosie śmietanowo – chrzanowym. Palce lizać ;) Do całości proponuje podać żurek w kubku i jesteśmy w raju ;)

DSC08705
1,5 litra wody
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
10 ziaren pieprzu czarnego
6 sztuk białej kiełbasy
sól
6 jajek ugotowanych na twardo
Sos
2 jajka
300g śmietany 18 %
180g chrzanu w słoiku / czysty nie doprawiony śmietaną /
sól/pieprz
1/2 łyżeczki cukru

Do garnka wlewamy wodę dodajemy marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, solimy i gotujemy około 10/15 minut po tym czasie dodajemy białą kiełbasę. Parzymy przez 20 minut na bardzo małym ogniu. W międzyczasie ubijamy 2 jajka dodajemy śmietanę i chrzan doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru. Jeszcze chwilę miksujemy. Do naczynia żaroodpornego lub blaszki wlewamy trochę sosu śmietanowego, tak żeby pokrył dno. Teraz układamy białą kiełbasę i ugotowane jajka wszystko polewamy sosem. Wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy około 25 minut od momentu osiągnięcia temperatury. Na 10 minut przed końcem pieczenia możecie podnieść temperaturę do 200 stopni. Z pozostałego wywaru możecie zrobić żurek poprzez dodanie do niego zakwasu ;) Smacznego

DSC08708

Print Friendly

Jedna myśl nt. „Biała kiełbasa zapiekana w sosie śmietanowo – chrzanowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>