Pasta z pieczonego bakłażana i papryki

Dzisiaj kuchnia poleca przepyszną pastę z pieczonych warzyw. Pastę z pieczonego bakłażana, papryki w towarzystwie szalotki. Cudowny dodatek do chleba, wędliny, serów. Pasta jest tak smaczna, że znika w ekspresowym tempie :) Palce lizać

DSC08632
1 bakłażan
1 papryka czerwona
2 szalotki
1/2 główki obranego czosnku
zioła / ulubione /
oliwa z oliwek
sól/pieprz
Bakłażana myjemy kroimy na kawałki, paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy na kawałki, szalotki obieramy kroimy na ćwiartki lub połówki. Wszystko układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika / 200 stopni / na 10 minut.
Po upływie 10 minut dokładamy ząbki czosnku i pieczemy 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Wszystkie upieczone warzywa możemy blendować ze skórkami lub bez. W jednej i drugiej wersji pycha. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>