Pielmieni

Dzisiaj po rosyjsku ;) Pierożki pielmieni polecają się. Uwielbiam tak samo jak chinkali. Do pielmieni również dajemy surowy farsz i tak samo jak w chinkali w środku powstanie pyszny bulion. Pysznie smakują ze śmietaną tak tak ze śmietaną.

DSC07607
500g mięsa mielonego wołowo/wieprzowe
1 cebula
sól/pieprz
1/2 szkl.rosołu
Cebulę drobniutko siekamy dodajemy do mięsa, przyprawiamy. Podlewamy rosołem i wyrabiamy farsz.

250g mąki pszennej
1/2 szkl.wody
sól
Z powyższych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinami kółka o średnicy mniejszej niż szklanka. Pośrodku każdego kółka kładziemy niewielką ilość farszu. Zlepiamy jak nasze uszka po czym przewijamy na drugą stronę
DSC07605Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez około 4 minuty. Podajemy np. w rosole lub ze śmietaną, spróbujcie niebo w gębie :)
DSC07609

Print Friendly

2 myśli nt. „Pielmieni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>