Baba ziemniaczana

Baba ziemniaczana, kugiel, bugaj, pyrczok, kajzer, nagus, kućmok, kartoflak. Znacie jeszcze inne nazwy tego pysznego dania ? Takie danie dwa w jednym. Palce lizać :)

DSC07652

1kg ziemniaków
3 cebule
20dkg boczku wędzonego
10dkg słoniny
2 łyżki mąki pszennej
2 jaja
sól
pieprz
1 łyżka majeranku
3 ząbki czosnku
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Dodatkowo ścieramy 2 cebule. Słonine kroimy w kostkę, topimy na skwarki w połowie topienia dorzucamy pokrojony w kostkę boczek a pod koniec topienia pokrojoną cebulę. Jak cebula się zeszkli zdejmujemy z ognia. Starte ziemniaki oraz cebule odsączamy z nadmiaru wody. Dodajemy krochmal pozostały z odsączenia. Do masy dodajemy mąkę, jajka, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wyrabiamy i dodajemy przestudzoną zawartośc patelni doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy około 90 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni. Danie pierwsza klasa :)
DSC07654

Print Friendly

3 myśli nt. „Baba ziemniaczana

  1. Ja dodaję jeszcze kilka łyżek ciepłego mleka, słoninę wędzoną, zamiast zwykłej, i koniecznie gałkę muszkatałową, ona daje cudowny posmak, który poznałam na podlasiu :) pozdrawiam ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>