Karkówka w sosie grzybowym

Karkówka moje ulubione mięso. Pod każdą postacią, duszona, pieczona, smażona a nawet suszona. Dzisiaj przedstawiam duszoną w sosie grzybowym.

DSC07573

1 kg karkówki
3 cebule
2 garście suszonych podgrzybków
sól
pieprz

Grzyby zalewamy wodą i moczymy około godziny. Karkówkę myjemy kroimy na kotlety, rozbijamy. Smażymy na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Mięso przekładamy do garnka. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na tłuszczu po karkówce. Dorzucamy do mięsa i dodajemy namoczone grzyby / pokrojone w paski lub w całości /. Zalewamy przecedzoną wodą z moczenia grzybów. Doprawiamy pierzem solą i dusimy do miękkości mięsa. Sos uzyskamy z duszenia. Osobiście nie jestem za dodawaniem mąki do sosów więc nie proponuje :D Palce lizać :) Smacznego

Print Friendly

Jedna myśl nt. „Karkówka w sosie grzybowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>