Twarożek

Na śniadanie, na kolacje, coś do chleba ;) Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni poleca pyszny twarożek z jogurtów greckich. Tak naprawdę możecie zrobić z czym chcecie ;) ja zrobiłam z szalotką i szczypiorkiem.

DSC07505

2 jogurty typu greckiego po 200ml
pęczek szczypiorku
1 szalotka
1/4 łyżeczki soli
gaza
sól/pieprz do smaku

Jogurty przełożyć do miseczki dodać 1/4 łyżeczki soli, szczypiorek drobno pokroić, szalotkę posiekać. Składniki wymieszać z jogurtem. Na dużym sicie ułożyć gazę, przełożyć przygotowany jogurt, lekko odcisnąć, zawiązać. Tak przygotowany jogurt wieszamy a pod spód ustawiamy naczynie w którym będzie się gromadził ściekający płyn. W takim stanie zostawiamy na 24 godziny a potem to już tylko świeży chleb i wcinamy :) Smacznego
DSC07508

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>