Chinkali

No to dzisiaj po gruzińsku. Chinkali pierożki gruzińskie. Przepyszne ! Uwielbiam :) A ten bulion, który znajduje się w środku ach brak mi słów. Cała tajemnica polega na farszu, który dodajemy do pierogów. Mięso jest surowe. Dla nas niebo w gębie :)

DSC07415

250g mięsa mielonego wołowo – wieprzowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach
sól
pieprz
1/3 szkl. bulionu warzywny / mięsny
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, kolendrę rozgniatamy a czosnek przeciskamy przez praske. Składniki dodajemy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem. Wszystko wyrabiamy podlewając bulionem. Mięso musi być nasączone ale nie może być rzadkie.

250g mąki pszennej
sól
1/2 szkl. gorącej wody
Z powyższych składników zagniatamy ciasto, które musi być trochę twardsze niż na nasze pierogi. Rozwałkowujemy na placek i wycinamy krążki o średnicy mniej więcej 10/11 cm. Pośrodku, każdego krążka kładziemy małą łyżeczkę przygotowanego farszu. Lepimy, dokładając kolejne zakładki, na końcu dociskamy ogonek formując sakiewkę.

DSC07405
Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia około 5/6 minut. Podajemy posypane pieprzem, natką pietruszki. I na koniec bardzo ważna sprawa ! Chinkali nie kroimy, chinkali jemy rękoma, łapiemy za ogonek, odwracamy i najpierw wypijamy pyszny rosół znajdujący się w środku. Smacznego :)

 

Print Friendly

3 myśli nt. „Chinkali

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>