Chleb z nasionami Chia

Powiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek ;) a ja zamiast pączków mam dla was pyszny chleb z domieszką nasion chia. Nasiona chia przeważnie dodaje do koktajli ale tym razem postanowiłam dodać do chleba. W pierwszej wersji nasiona dosypałam do mąki ale to nie to czego oczekiwałam. W kolejnej, nasiona namoczyłam w wodzie, którą miałam dodać do składników. I to jest to ! Zwróćcie uwagę na proporcje to z kolei moje zamyślenie, wyrabiając chleb uparłam się, że uformuje bochenek ;) Ciasto ma być luźne. Pokombinowałam i oto jest :)

DSC07456

370g mąki pszennej 480/650/750
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki nasion chia
1 łyżka sezamu
3 łyżki otrąb żytnich/pszennych
1,5 szkl. letniej wody

Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie wkruszyć drożdże i zalać odrobiną wody, narzucić boki mąki. przykryć i odstawić na 20 minut. W międzyczasie w pozostałej wodzie namoczyć nasiona chia. Po tym czasie dodać do mąki resztę składników oraz wodę z nasionami. Wyrobić łyżką. Ciasto ma być luźne. Przykryć i odstawić na około 40 minut. Do podwojenia objętości. Po upływie tego czasu przełożyć do dużej keksówki, wysmarowanej masłem, ponownie przykryć i odstawić na 20 minut. Piec w nagrzanym piekarniku przez 60 minut w temperaturze 200 stopni. Na 10 minut przed końcem pieczenia zrosić wierzch chleba lub po upieczeniu położyć mokrą ściereczkę. Uwielbiam zapach pieczonego chleba. Smacznego

Print Friendly

3 myśli nt. „Chleb z nasionami Chia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>