Barszcz biały na dudkach

Barszcz biały na dudkach :) Co tam barszcz najlepsze te dudki. Oczywiście zależy co kto lubi. Ja i pan mąż uwielbiamy jak się okazało nie tylko my bo nasz trzylatek również nie pogardził. Co prawda zjadł sam barszcz ale to i tak sukces. / do tej pory tylko rosół, ogórkowa, pomidorowa / A tu nagle biały barszcz :)
DSC07016

1 kg dudków wieprzowych / cielęcych
1 marchew
1 pietruszka
1/4 selera
1 cebula
6 ząbków czosnku
4 ziela angielskie
4/5 liści laurowych
łyżeczka pieprzu ziarnistego
3 litry wody
sól
majeranek
4 łyżki chrzanu bez śmietany
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
1 żółtko
1 łyżka mąki
Dudki umyć i obgotować, zlać wodę. Do garnka włożyć obgotowane dudki, zalać wodą. Zagotować i zdjąć szumowiny. Dodać pokrojoną na 4 cebulę, czosnek rozgnieciony w łupinach, marchew, pietruszkę i selera oraz przyprawy. Gotować około 60 minut po tym czasie wyjąć dudki i pokroić w kostkę, wywar przelać przez sito dodać dudki. Żółtko utrzeć z mąką dodając śmietanę po czym dodać gorący wywar i wlać do zupy. Chwilę gotować, dodać chrzan i doprawić solą/pieprzem i majerankiem. Pyszności :) Można podać z jajkiem i oddzielnie ugotowanymi ziemniakami okraszonymi skwarkami i cebulką. Smacznego

DSC07018

Print Friendly

2 myśli nt. „Barszcz biały na dudkach

  1. Uwielbiam pierogi z dudkami. Dzisiaj właśnie przygotowuję. Z powstałego rosołku zrobię biały barszczyk. POLECAM.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>