Makowiec

DSC06368

Makowiec, czy zawsze musi wyglądać tak samo ? Nie, ostatnio zauważyłam, że w modzie jest makowiec w kształcie gwiazdy nie powiem wygląda super. Mój makowiec odbiega od tradycyjnego i nie ma nic wspólnego z gwiazdą, aczkolwiek na swój sposób wygląda ciekawie ;) Następnym razem dodam dodatkową porcję maku.

DSC06363

3,5 szkl.mąki pszennej
2/3 szkl.cukru pudru
25g świeżych drożdźy
2 łyżki rozpuszczonego masła roślinnego
1/2 szkl.mleka ciepłego
3 jajka
puszka maku
szczypta soli
W połowie mleka rozpuszczmy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut do czasu aż drożdźe zaczną pracować.
Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem, dodajemy roztopione masło, jajka, szczyptę soli, resztę mleka i zaczyn. Wszystko wyrabiamy na elastyczne ciasto do czasu aż przestanie się klieć do rąk / w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy i zostawiamy na godzinę. Po tym czasie dzielimy nasze ciasto na 6 części, każdą z nich rozwałkowujemy na placek smarujemy masą makową i zawijamy jak naleśnik.

DSC06351

Układamy na blaszce 3 naleśniki obok siebie tak, żeby stykały się bokami, na nich układamy 2 naleśniki i na samej górze pośrodku układamy 6 makowy naleśnik. Wszystko smarujemy rozmąconym jajkiem.

DSC06353

Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temp.180 stopni przez około 50 minut na środkowej półce. Pyszności :) Nie doczekał polukrowania ;)

DSC06441

Print Friendly

Jedna myśl nt. „Makowiec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>