Zakwas z buraków

Do świąt coraz bliżej czas zacząć przygotowania. Dlatego już dzisiaj proponuje nastawić buraki na zakwas do wigilijnego barszczu. Barszcz na zakwasie jest niepowtarzalny, bez zbędnej chemii a przede wszystkim bardzo aromatyczny. Kocham buraki pod każdą postacią, a zakwasu robię więcej, przelewam do butelek i trzymam w lodówce, nawet 2,3 miesiące. Polecam codzienne picie zakwasu ot, tak dla zdrowotności ;) Tj. około 1/4 -1/2 szklanki.

2kg buraków najlepiej podłużnych
3 główki czosnku
8 szt. ziela angielskiego
5 liści laurowych
garśc pieprzu czarnego
wody tyle, żeby przykryć buraki, na każdy litr wody niepełna łyżka stołowa soli najlepiej morskiej

Buraki umyć, cienko obrać, pokroić w grube plastry, układać w słoju, warstwa buraków, warstwa przypraw i czosnku. Można dodać kromkę razowego chleba, ale niekoniecznie. Zalać ciepłą przegotowaną wodą wymieszaną z solą. Słój przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 7 dni, ale każdego dnia należy zakwas zamieszać. Po wytworzeniu się piany należy ją zebrać. Po tym czasie mamy gotowy zakwas do naszego barszczu. Część możemy przelać do butelek i włożyć do lodówki. Smacznego

Print Friendly

Jedna myśl nt. „Zakwas z buraków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>