Carpaccio z buraka

Z okazji Dnia Buraka, tak tak 24 listopad to Dzień Buraka, Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni poleca carpaccio z … buraka. Z surowego buraka. Buraki to składnica kwasu foliowego, trochę witaminy C, mają bardzo dużo pierwiastków mineralnych. Żelazo, magnez, wapń, potas, mangan, sód, miedź, chlor, cynk, fluor, bor, lit, molibden, kobalt a nawet rubid i cez. Buraki najlepiej jest piec, natomiast najwięcej wartości ma sok z buraków.

DSC05788

4,5 buraków
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
sól
Buraki umyć, obrać, pokroić na cieniutkie plasterki lub użyć szatkownicy. Przygotować marynatę z oliwy, octu balsamicznego, przeciśniętego czosnu i soli. Wszystko razem wymieszać i zamknąć w pojemniku na co najmniej 24 godziny. Po tym czasie podawać na rukoli ze startymi migdałami lub orzechami włoskimi. Pyszności.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>