Golonka z szynkowaru

Na śniadanko kolejny eksperyment z szynkowaru :) Pyszna goloneczka. Aromatyczna, mięciutka a do tego przepyszna galaretka. Jak tak dalej pójdzie to w sklepie tylko mięso będę kupować :)

DSC05691

1200g golonki bez skóry i kości
24 g peklosoli
1,5g soli kuchennej
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe / połamać /
łyżeczka pieprzu kolorowego rozgniecionego
Mięso umyć zasypać solą i przyprawami i dobrze wymasować. Włożyć do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie przełożyć do szynkowaru dobrze ubić, zamknąć i włożyć do lodówki na 24 godziny. Parzymy w temperaturze 85 do 90 stopni przez 4 godziny.Zostawiamy do ostudzenia w wodzie następnie przekładamy całość do lodówki na parę godzin do związania. A potem to już tylko degustacja. Przepis autorski.

Print Friendly

2 myśli nt. „Golonka z szynkowaru

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>