Sernik

Czas na kawkę :) a do kawki serniczek. Bardzo fajny przepis, sernik jest wilgotny, puszysty, jednym słowem pyszny.

DSC02212

1kg twarogu sernikowego
200g masła
250g cukru
4 jaja / rozdzielone /
50g kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
puszka brzoskwiń lub rodzynki
W misie rozetrzeć masło z cukrem na puszystą masę, pojedyńczo dodawać żółtka, aromat i zmiksować.Porcjami dodawać ser. Dodać kasze manny, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Można dorzucić pokrojone brzoskwinie lub rodzynki. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową delikatnie mieszając. Na zdjęciu pieczony w tortownicy 23 cm. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez 60 minut. Po upieczeniu delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy na godzinę.

Print Friendly

7 myśli nt. „Sernik

  1. Sernik juz pieklam,wyszedl przepyszny.Teraz bede piekla drugi raz na Wielkanoc tylko z półtorej porcji na wiekszą blaszke. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>